POSCH SPALTFIX K-650 VARIO daraboló- és hasítógép

A fa, mint tüzelőanyag hagyományokkal rendelkező, az emberiség történetében legrégebben használt energiahordozó egyike. Elengedhetetlen róla beszélni, mert a megfelelő tüzelőanyag kiválasztása az első és legfontosabb lépése a hatékony tüzelésnek.

A keményebb típusú fafajták alkalmasak inkább tüzelésre, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán.

A fa fűrészelés,felvágás  tevékenységek a cég kiemelt fontosságú tevékenységei. A beszerzésre került Spaltfix K-650 Vario daraboló-hasító berendezésre azért van szükség, mert a beszerzésükkel cégünk számára belépő új típusú megmunkálási eljárás növeli cégünk hatékonyságát és így versenyelőnyt biztosít.

SpaltFix K-650 VarioVáltozatos daraboló- és hasítógép

Nagy rönkökből változó élhosszúságú, kiváló minőségű, finom hasábfát állít elő.

A K-Vario hatékonyabb hasítórendszere kifejezetten kisebb energiafogyasztást eredményez, és így gazdaságosan gyártja a kívánt méretű fahasábokat. A gép akár 65 cm vastag rönköket könnyedén továbbít a PowerCut vágóberendezéshez. A hasítási folyamat további része automatikusan működik.

SZÉCHENYI 2020 – Technológiai fejlesztés

Kedvezményezett neve: MAR-TEAM Kft.
Projekt címe: MAR-TEAM Kft. adaptív technológiai innovációt jelentő fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 16 838 813 Ft
Támogatás mértéke: 50%
Projekt befejezési dátuma: 2019.07.11
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-03408

A Projekt tartalmának bemutatása

A projekt során a MAR-TEAM Kft. a “TEÁOR ’08 16.10 – Fűrészárugyártás” tevékenységi körét fejlesztette, az ehhez szükséges
1 db 20 m3-es konténerkút és
1 db Spaltfix K-650 Vario daraboló-hasító berendezés
beszerzésén keresztül. A fejlesztendő tevékenységi körbe tartozik:
– a fa fűrészelése, gyalulása és egyéb gépi megmunkálása
– a fa felvágása, hántolása és faragása
– a vasúti talpfa gyártása
– a táblába össze nem állított fa padlóburkolók gyártása
– a fagyapot, a faliszt, a faforgács és más részekre aprított fatermék gyártása
– a fa szárítása
– a fa impregnálása és kémiai kezelése tartósító anyaggal (pl. rothadásgátlóval) és egyéb szerrel

Ezek a tevékenységek a cég kiemelt fontosságú tevékenységei. A beszerzésre került Spaltfix K-650 Vario daraboló-hasító berendezésre és a 20 m3-es konténerkútra azért van szükség, mert a beszerzésükkel cégünk számára belépő új típusú megmunkálási eljárás növeli cégünk hatékonyságát és így versenyelőnyt biztosít. A beszerzendő eszközök a MAR-TEAM Kft.-nél a támogatási kérelem benyújtásakor nem álltak rendelkezésre és beszerzésükkel a cégnél új eljárás, technológia alkalmazására, piaci bevezetésére került sor. Az új eszközök használata folytán a MAR-TEAM Kft. gazdasági tevékenységének hatékonysága javul, jövedelmezősége növekszik. A beszerzendő eszközök fejlett és cégünknél újdonságnak számító technológiát képviselnek, ugyanis nem rendelkeztünk ilyen típusú gépekkel az eszközparkunkban. A segítségükkel végzett tevékenység során fa alapanyag feldolgozására kerül sor. A végtermék felhasználási köre az építőiparban megoldott.

Tűzifavásárlás ellenőrző listája

1. Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik. 2. A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben. 3. Ha hirdetés alapján vásárol, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni. 4. Ha van EUTR azonosító, ellenőrizze a számot a Nébih honlapján. 5. Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján. 6. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át! 7. Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát! 8. Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! 9. Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni! 10. Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljon. 11. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget! 12. Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen. 13. Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk. 14. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat! 15. Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a Nébih-nek.Forrás: NÉBIH