Ömlesztett tűzifa

Ömlesztett tűzifa

6 800 Ft /q

Alapanyag: keményfa (tölgy – bükk – cser – gyertyán)
Mennyiség: 1 mázsa
Tűzifa hosszúság: 25cm

 Ft
mázsa
Cikkszám: omlesztetttuzifa001 Kategóriák: , ,

Leírás

EUTR: AA5860672

A megjelölt ár mázsára (q) vonatkozik, telephelyi átvétel esetén.

Tűzifa kályhakészre hasogatott vegyes kemény tűzifa készletről. Hatékony és gazdaságos megoldás a fűtésszezonra. Bükk, tölgy,cser száraz tűzifa.

A fa, mint tüzelőanyag hagyományokkal rendelkező, az emberiség történetében legrégebben használt energiahordozó egyike. Elengedhetetlen róla beszélni, mert a megfelelő tüzelőanyag kiválasztása az első és legfontosabb lépése a „tiszta” és hatékony tüzelésnek.

A keményebb típusú fafajták alkalmasak inkább tüzelésre, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Ezeket a fajtákat akkor használjuk, ha csak fával szeretnénk fűteni. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, melyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt.

Tűzifa használata esetén talán a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra. Az ideális, légszáraz tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van.
Javasolt a hasított állapotban történő szárítás, ugyanis minél nagyobb felületen érintkezik levegővel a fa, annál gyorsabban megy végbe a száradási folyamat. A fát ideális esetben jól szellőző és esőtől védett helyen érdemes tárolni. Semmiképpen ne fóliázzuk le teljesen (az oldalakat hagyjuk szabadon), mert befülled, és korhadni kezd.

Tűzifa vásárlása estén érdemes megmérnünk a tüzelőberendezésünk belső méretét, főleg a tűztér mélységét, hogy megfelelő méretre hasított fa kerüljön bele, vagy ölfa esetén ideális hosszúságúra történjen a darabolása.

Tüzelésre az alábbi fafajták ajánlottak:

  • BÜKK: magas a fűtőértéke. Fontos a felhasogatás, mert fülledésre érzékeny. Kicsi a kéregszázaléka, viszont égetése során viszonylag több hamu keletkezik.
  • TÖLGY: magas fűtőértékkel rendelkezik.
  • CSERTÖLGY: magas fűtőértékkel rendelkezik.
  • GYERTYÁN: magas fűtőértékű, viszont fülledésre érzékeny, ezért fontos felhasogatni, ami ennél a fafajnál nem túl könnyű!Kicsi a kéregszázaléka, közkedvelt tüzelő.
  • AKÁC: magas fűtőértékű fafaj, de fülledésre nem érzékeny. Általában könnyű hasogatni, nagy a kéregszázaléka.
  • EGYÉB KEMÉNY FAFAJTÁK: ezek például a kőrisek, juharok, szilek, vadgyümölcsfák stb.

(forrás:http://www.futsokosankampany.hu/)

NÉBIH Tűzifavásárlói tájékoztató  Bővebb tájékoztatás a https://portal.nebih.gov.hu/eutr oldalon található.